In de wereld van de stripboeken is het sprookje van Doornroosje een bekend verhaal, maar “Briar” van Boom! Studios, geschreven door Christopher Cantwell met kunst van Germán García, biedt een frisse en donkere herinterpretatie die de lezer meeneemt op een avontuur dat zowel bekend als verrassend nieuw is.
“Briar #1” begint als elk ander sprookje: een prachtig koninkrijk met vreugdevolle onderdanen die hun monarchie danken voor de vrede die door het land waait. De focus van hun liefde is de charmante prinses Briar Rose, die haar leven leidt, aanbeden door haar ouders en feeën peetmoeders. Echter, wanneer duisternis valt en Prinses Briar in een diepe slaap valt, begint het verhaal af te wijken van het pad dat we kennen.
Na een eeuw ontwaakt Briar uit haar slaap om een wereld te vinden die drastisch veranderd is, gevuld met wilde gemuteerde knaagdieren, sluwe slavenhandelaars en kannibalen die in de woestijn wonen en die allemaal het oude koninkrijk zijn vergeten1. Dit is niet het sprookje dat je je herinnert. Het is een verhaal over overleven en aanpassing in een wereld die onherkenbaar is geworden.
De serie wordt geprezen om zijn “briljante en subversieve donkere fantasie” en is een van de beste eerste uitgaven in recente herinnering. De voormalige prinses leert snel dat de wereld van whimsy en hoop waarin ze in slaap viel niet langer bestaat, en we worden meegenomen op haar reis. Net als ons begrijpt ze heel weinig van dit vreemde nieuwe koninkrijk, en nog minder hoe het zo wreed is geworden, maar ze leert snel dat overleven de enige wet is.
De kunst van Germán García, ingekleurd door Matheus Lopes en geletterd door AndWorld Design, brengt het verhaal tot leven met barokke illustraties die overgaan van schoon, minimalistische lijnen en zachte, gloeiende kleuren naar een ruwere en meer ingebedde inktwerk zodra de prinses ontwaakt1. De kleuren worden levendiger en dramatischer naarmate het verhaal vordert, wat bijdraagt aan de impact van de donkere wendingen van het verhaal.
“Briar” is een serie die niet alleen de grenzen van het genre verkent, maar ook de lezer uitdaagt om na te denken over de aard van sprookjes en de kracht van verandering. Het is een donkere hervertelling van een bekend verhaal die je niet snel zult vergeten.
Reactie plaatsen
Reacties